Urnen
19 Product(en)
Van hoog naar laag sorteren
19 Product(en)
Van hoog naar laag sorteren

Wat zijn urnen?

Een urn(e) is een pot waarin de overblijvende as van een crematie in wordt bewaard. Een urn kan thuis worden bewaard, maar ook worden bijgezet in een urnentuin, urnengraf of urnenmuur van een begraafplaats. Dit wordt wel een columbarium genoemd.

Urnen zijn in alle maten, vormen en materialen verkrijgbaar. Gedenksieraden heeft een collectie urnen die verschillende materialen bij elkaar brengt. Hierbij moet gedacht worden aan de combinatie van zilver en hout, maar ook glas en koper zijn materialen die Gedenksieraden gebruikt. Gedenksieraden heeft zich vooral toegelegd op as urnen die omschreven kunnen worden als mini- urnen. Doordat mini- urnen kleiner zijn dat de gangbare urnen kunnen meerdere nabestaanden aan hun nagedachtenis vorm en inhoud geven.

Door het kleinere formaat van onze as urnen wordt de vormgeving niet gedicteerd door de asbus. Mini- urnen van Gedenksieraden zijn dan ook uniek in hun soort en kunnen tevens worden beschouwd als kunstobjecten.

Ook qua formaat is de standaard as urn door kunstenares Maria van Kesteren naar een vernieuwend level getild. De zogenaamde stolp- urn wordt in keramiek, hout en glas vormgegeven.

Onze ontwerper Harm Bron heeft zich voornamelijk gericht op de vormgeving van onze mini- urnen, waarbij zijn ambacht en expertise in het zilversmeden volledig tot zijn recht komt.

Collectie

De brede collectie urnen van Gedenksieraden bestaat uit glazen, houten, koperen en zilveren urnen, dan wel mini- urnen. Onze kaarsenhouders en memory doosjes worden tevens beschouwd als mini- urnen.

Ontwerpers

Maria van Kesteren maakt al ruim 50 jaar objecten van hout, glas en keramiek. Steeds uitgaand van de cirkelvorm en altijd met een vanzelfsprekende intimiteit en ingetogenheid. In opdracht van Gedenksieraden heeft Maria een serie stolp- urnen ontwikkeld. Het begrip stolp- urn wordt door Maria gehanteerd, omdat het de geliefde omhult in plaats van de standaard vorm van een pot met deksel.

Harm Bron werkt al ruim 25 jaar samen met Gedenksieraden. Als zilversmid met zijn specifieke vormentaal was hij de aangewezen persoon om het project mini- urnen vorm te geven. Oosterse invloeden zijn bepalend voor onze collectie mini- urnen.

Onderhoud en verzorging urnen

Alle as urnen en mini- urnen uit onze collectie vragen een bepaalde mate van zorg en aandacht. Als gevolg van bijvoorbeeld cosmetica, parfum, transpiratie, zonlicht en dergelijke kunnen gouden en zilveren sieraden verkleuren (oxideren). Let op, oxideren van sieraden is een normaal proces bij gouden en zilveren producten. Een eventuele verkleuring is dus niet inherent aan assieraden en de kwaliteit, maar is het rechtstreeks gevolg van een natuurlijk proces op edelmetalen.

Er zijn tal van producten te verkrijgen die een eventuele verkleuring op eenvoudige wijze kunnen wegwerken. Denk hierbij aan: sieradenbadjes, poetsdoeken, zilverpoets e.d. Deze producten zijn te verkrijgen bij drogisterijen en juweliers.